Je jednoduché tvrdit, že lepek škodí zdraví. A je taky jednoduché říct, že bezlepková strava je tím pádem zdravější.
Ale jako každé jednoduché tvrzení a řešení, má jeden háček. Je vytrženo z kontextu, a tím pádem funguje jen omezeně.
Má smysl vynechat lepek ze stravy a očekávat velké změny? Bude vám opravdu lépe?
Vysvětleme si nejprve aspoň stručně problematiku lepku:
Lepek se stal poslední roky nepřítelem číslo jedna. Považuje se za příčinu obezity (spolu s cukrem) a připisují se mu nepříjemné vlastnosti spouštěče chronických střevních onemocnění a dalších závažných zdravotních problémů. Do povědomí se dostává více i celiakie, člověk má pocit, že se šíří jak epidemie. Kde se vzalo najednou tolik celiaků, když bylo chleba tisíce let běžnou potravinou, a nikdo s ním problém neměl?
Otázka je špatně položená. Problém není (pouze) v pečivu. Ale především v jeho jakosti.
Kvalitu pečiva určuje lepek.
Novodobou pšenici modifikovali tak, aby měla vyšší obsah lepku, tudíž lepší pekařské vlastnosti. Tím pádem se přeskočí doba kynutí, a z mouky se během hodiny může vytvořit hotové pečivo.
Dnešní pečivo tedy obsahuje mnohem více lepku, než pečivo našeho dětství. Zároveň se změnil technologický proces výroby, a to má na kvalitu pečiva obrovský vliv. Kynutí je v podstatě kvašení, a během dlouhodobého kynutí se v podstatě zahájí rozklad obiloviny. Klasický kváskový chleba s dlouhou dobou kynutí (až 16 hodin) je tedy lépe stravitelný, obsahuje méně lepku a více živin.
Dalším aspektem je také chemie. Obiloviny se stříkají herbicidy i několik dní před sklizní. Herbicidy totiž pomáhají hubit škůdce a taky zrychlují vysušení, tím zlepšují trvanlivost. Problematika chemie v našich potravinách je složitá. I když se některé sloučeniny v době povolení považují za bezpečné, neexistuje dostatek dat a výzkumu na potvrzení dlouhodobých účinků. Nehledě na to, že se nezkoumá spolupůsobení jednotlivých chemických sloučenin.
V tomto kontextu již dává smysl, že se pečivo stalo potravinou, které vyvolává citlivé reakce v trávení, protože:
- obsahuje více chemie
- obsahuje více lepku
- je hůře stravitelné
Pokud se tedy rozhodujete pro změnu jídelníčku, a máte dojem, že by vám vynechání pečiva a obecně lepku mohlo pomoct, zachovejte si kritický přístup.
Taky je ovšem důležité si uvědomit, že pečivo není jedinou položkou, která prošla změnou. Změnil se náš životní styl: skladba stravy obecně, intenzita pohybu, životní prostředí, pracovní prostředí, atd…
Porovnávat tedy pouze pečivo bez kontextu ostatních faktorů není přesné.
Proto se může stát, že pouhé vynechání pečiva a lepku zdravotní stav nezlepší.
Jak tedy nakupovat pečivo?
- vyhledávejte klasické kváskové s tradiční výrobou
- vyhýbejte se vábným ale vysoce zpracovaným a tím pádem chemií zatíženým produktům
Jako bonus budete mít pečivo, které:
- chutná o poznání lépe
- je lépe stravitelné a má vyšší nutriční hodnoty
- vydrží mnohem déle čerstvé
- podpoří menší lokální výrobnu, s velkou pravděpodobností nějakou místní rodinnou firmu.
Myšlenka na závěr: Změnu ve svém jídelníčku začněte příjemnou myšlenkou, že se nebudete omezovat, jen vyhledávat kvalitu. Dalším krokem může být, že si uvědomíte, že místo pečiva existují občas zajímavé a chutné varianty, které do svého jídelníčku zařadit můžete. Jen tak pro zpestření a pro radost a s vědomím, že pro svoje zdraví děláte opravdu něco smysluplného.
Comments
No comment