Pokud jste se zapojili do naší výzvy #easy22, řešíte, jak zlepšit stravování. Do výzvy jsme sepsali několik klíčových pravidel: jíst bez cukru, bez pečiva, bez chemie a bez (klasické) přílohy.
Každý bod nese s sebou změnu. To, jak moc je tato změna těžká, ovlivní jedině váš přístup. Teď si řekneme, jak lze redefinovat přílohy. Více o výzvě v článku a ve skupině Fitees Group.
Pokud si říkáte…
“Fajn, salát, chápu. Ale já bych si dal takovou opravdovou přílohu.”
…čtěte dál.
Tipy, co všechno může být příloha:
- Pyré všeho druhu: květák, brokolice, dýně, hrášek, červená čočka, pečená mrkev, pastinák, petržel, pečená červená řepa. Pokud zeleninu nejprve upečete a poté podusíte, po rozmixování dostanete luxusní zeleninové pyré. Dochutit lze máslem, přepuštěným máslem, kokosovým mlékem, kořením, česnekem, bylinkami.
- Pečená zelenina: batáty, mrkev, celer, kapusta, zelí, atd… Na pečení používejte přepuštěné máslo, olivový olej (z pokrutin), sádlo.
- Karamelizované zelí: červené nebo bílé, pomalu karamelizované na olivovém oleji nebo sádle. V dokonalém světě na výpeku z masa. Dochutit lze octem, dosladit doporučujeme ovocem (jablka, hrušky, fíky, pomeranč, sušené švestky, rozinky, sušené datle).
- Spiralizér pro esteticky náročné: mrkev, batáty, dýní a cuketu lze skvěle vyladit spirálovým kráječem. Získáte tím těstovinový tvar, který vypadá zajímavě a ozvláštni jídlo.
- Placky všeho druhu: zeleninové placky, které vyrábíte na způsob bramboráků. Brambory vyměníte za nastrouhanou zeleninu, mouku za bezlepkovou (tapiokový škrob pojí dokonale, ale můžete také použít rýžovou, nebo cizrnovou mouku). A smažíte. Můžete mít dýňové, cuketové, mrkvové, řepové, zelné, batátové, celerové placky. Jsou jednoduše boží!
- Šťouchaná zelenina: stejně, jak připravujete šťouchané brambory, můžete jíst štouchanou dýni, mrkev, celer. Je to ohromná dobrota.
Píšeme tyto články proto, abychom vám pomohli změnit stravování a zároveň vám ukázali, že změna může být jednoduchá a příjemná. Věříme, že jídlo musí být dobré. Jídlo je potřeba si užívat, vychutnávat, a být za ně vděčný.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv změnu, vyvarujte se diet, které jídlo zakazují, nebo vám z jídla berou radost.
Zlepšení jídelníčku vám má přinést pohodu, lepší fyzický a psychický stav, ne stres a trápení.
Taky věříme, že pro změnu nemusíte obětovat svůj čas a energii v takovém měřítku, aby vás to obtěžovalo. Pokud potřebujete lehce nakopnout, přijďte na naši interaktivní Cooking Show v Brně, kde si ukážeme vše, co mám kdy o zelenině neřekli 😉
Comments
No comment