Cukr má značný vliv na krevní tlak, tvorbu inzulínu a činnost mozku. Proč je ale návykový?
Při konzumaci cukru dochází k zvýšené tvorbě dopaminu v mozku. Dopamin je primární neurotransmiter spojený se závislostí. Mnoho studií prokázalo, že se v mozku odehrávají podobné chemické reakce, jako při požití silně návykových drog.
Už to je důvod, proč se snažit příjem cukru snížit.
Několik tipů, jak na to:
1. Vnímat
Jezte vědomě a pozorujte, jak tělo reaguje na cukr. Prvním krokem k vítězství nad závislostí na cukru je pochopit, jak cukr funguje, a jak ovlivňuje mozek. Silně po něm toužíme, pak uklidní a utlumí. Ovlivňuje náladu, chutě, nenechá pracovat, soustředit se.
2. Poznat
Ne každý, kdo pije alkohol, se stává alkoholikem. Stejně tak, ne každý, kdo konzumuje cukr, je závislý na cukru. Jsme různí, máme různé reakce, a proto je důležité nezobecňovat, ale přistupovat k cukru individuálně. K zamyšlení je představa, že se cukru nemůžete vzdát, život bez cukru je pro vás smutný, omezující a nešťastný. Přesně takhle “sladce” chutná závislost.
3. Nedémonizovat
Je velmi pravděpodobné, že na cukru ujíždíte, ale není to silná závislost. Tu má naštěstí jen nízké procento populace. Tato myšlenka vám může pomoci cukr vyřadit. Přestat jíst cukr není tak těžké, jako přestat užívat kokain. Toto přirovnávání se používá k přiblížení, jak cukr mozek ovlivňuje, ale cesta k životu bez cukru je snadnější a rychlejší, než si projít drogovou klinikou. Berte tedy svoji závislost jako lehkou, nesladit opravdu není tak těžké.
4. Detox
Ano, budete potřebovat období očisty, kdy si vaše tělo odvyká působení dopaminu z cukru. Není to něco extra příjemného, může se objevit bolest hlavy a kolísání nálady. Nebojte se, trvá to jen pár dní, tělo rychle zapomene.
5. Číst
Cukr je všude. Pokud začnete číst etikety, možná si uvědomíte, že mnohem jednodušší cesta je kupovat základní suroviny. Čím méně zpracovaná potravina, tím méně cukru. Kupujte jednodruhové potraviny: maso, zeleninu, ovoce, rýži, luštěniny, ořechy, vejce, atd…
6. Jezte lépe
Kvalitní strava vás zasytí, a ani vás nenapadne sáhnout po sladkém. Dodá dostatek energie a živin, proč by tedy tělo vymýšlelo něco dalšího? Dobré jídlo obsahuje dostatek proteinů, zdravých tuků a vlákniny. Není to tak těžké: omeleta se salátem, zeleninové přílohy s masem nebo luštěninami. Sladké chutě, a obecně chutě, hodně ovlivní stav mikroflóry střev. Klíčem tedy k tomu, aby boj proti čokoládě nebyl bojem, jsou zdravá střeva. Dobré jídlo, málo chemie, prebiotika a probiotika.
7. Nenahrazovat
Med, javorový sirup, agáve… znějí jako lepší volba místo cukru. Mozek ovšem funguje tak, že si pamatuje sladkou chuť, a je skoro jedno, čím ji připomínáme.
Velmi často se odkazuje i na ovoce. Je v pořádku? Je přece sladké.
Ano. Ovoce je sladké, ale mimo cukru obsahuje vitamíny, minerály, vodu a vlákninu. Ovoce konzumované v přirozené podobě nevyvolává závislost. Banán na nás nemá stejné účinky jako čokoláda.
Různé náhrady cukru, ať už chemické nebo přirozené, ovšem v boji s cukrem nepomáhají. Mnoho z nich má sporné složení, a nahrazovat cukr jinou formou sladké chutě není dobrá volba.
Comments
No comment