Co dělat místo počítání kalorií?

Beata

, Strava

 

Počítat denní příjem kalorií je holý nesmysl.

Když  chcete zhubnout nebo přibrat, tak počítání kalorií funguje skvěle. Teoreticky je tato metoda na úpravu vašeho jídelníčku dokonalá. Proč tedy v praxi nefunguje, a proč ji nedoporučujeme?

Dlouhodobě neudržitelné

Kdo už zkusil  počítat kalorický příjem, ví, že počáteční odhodlání rychle vyprchá.

Potřebujete zvážit každou porci jídla, každou ingredienci. Je to časově náročné a otravné. Stačí jeden den, kdy nestíháte jídlo připravit a zvážit , anebo si zapomenete něco zapsat. Svět se nemůže točit kolem excelovské tabulky.

Počítání kalorií je v každodenním životě náročné.

Nepřesný odhad

Ingredience ještě, dejme tomu, odhadnete celkem přesně. Balené potraviny mají ze zákona štítek s energetickým obsahem. Který se ovšem počítá odhadem, pozor na to! Je ale mnoho potravin, které prostě počítáte od oka. Problém je mnohdy maso. Může být tučnější, než kalorická tabulka předpokládá. Ovoce může být sladší. A ty tabulky taky nejsou jednotné a dokonalé.

Appky na počítání kalorií vám taky moc nepomůžou. Sice jejich obří databáze obsahuje i hotové pokrmy, ale taky počítá pouze odhadem. Kalorické složení hotových pokrmů v restauraci prostě nejde odhadnout. Záleží na přípravě. Co ta appka ví, kolik se použilo tuku při smažení, zda použili plnotučné nebo nízkotučné mléko, atd. Taky  jde o to, zda se jedná o suchou nebo vařenou ingredienci. Třeba rýže při vaření nabobtná, takže má v suchém stavu vyšší obsah kalorií na 100 g než po uvaření.

Bere radost ze stravování

Bez ohledu na to, že se snažíte zbavit přebytečných kil z Vánoc (posledních deseti Vánoc…), zamyslete se na chvilku nad tím, jaké máte štěstí. Máte přístup k neomezenému množství potravin. Můžete poznávat skvělé chutě, a jídlo také patří ke společenskému životu. Místo toho, abyste pociťovali vděčnost a radost z toho, co máte před sebou, a s kým můžete čas u stolu strávit, koukáte na tu polévku  a zkoušíte odhadnout, kolik asi obsahuje bílkovin, sacharidů a tuků. Není to někdy smutné?

Počítání je frustrující a nudné

Kdo se snaží počítání zvládnout, přijde i na vychytávky. Třeba, že denně jí totéž, a proto nic nemusí počítat. Vynechává jídla, u kterých nedokáže kalorie spočítat přesně. Takže restaurace, společný oběd s kamarády, cokoliv, co nevařil, a co neměl možnost před vařením zvážit.

Jde proti zdravým stravovacím návykům

Vytvoření zdravého stravování by mělo být přirozené. Mělo by se jednat o návyky, které se vám líbí, které vlastně přijímáte s radostí. Odměřování každého sousta není činnost, která váš den udělá hezčím.

Uvažovali jste někdy o tom, že byste se mohli stravovat dobře a s radostí? Vychutnat si jídlo, dopřát si porci, která vám vyhovuje, najíst se dosyta? Počítání kalorií neumožňuje, abyste věřili vlastnímu tělu a jeho signálům.

Ideálně byste se měli dopracovat do stavu  kdy jíte, když máte hlad a jíte tolik, kolik potřebujete. A právě myšlenka nutnosti počítání představu, že je možné s jídlem vytvořit takový ten zdravý vztah, absolutně vylučuje. A to je obrovská škoda. Počítání kalorického příjmu vlastně předpokládá, že bez něho nedokážete odhadnout, jaká je vlastně zdravá porce. Ale to není pravda. Tělo je mnohem chytřejší, jen se potřebujete dostat do stavu, kdy ho posloucháte a taky chápete, co a proč naznačuje. Největší problém počítání kalorií tedy není ani to,  že je otravné a náročné na čas. Když jste motivovaní, najdete si čas na mnoho věcí. Počítání hlavně nedovolí, abyste si s jídlem a se stravováním vybudovali zdravý, pohodový, přirozený a rovnovážný vztah.

Co tedy dělat místo počítání kalorií?

Neřešte množství, řešte kvalitu

Více nezpracovaných potravin, méně průmyslově zpracovaných. Váš košík by měl být plný zeleniny, ovoce, masa, rýže, luštěnin, atd. Potravin. Méně cukru a chemie. Tělo potřebuje opravdové živiny. Když je dostane, dokáže si říct, co potřebuje a kolik. Žaludek není bezedná studna, do které budete ládovat potraviny až k prasknutí. Kvalitního jídla potřebujete méně, dokážete přirozeně jíst tolik, kolik potřebujete.

Volte lépe

Místo nízkotučného a slazeného jogurtu tučný jogurt s opravdovým ovocem. Místo pečiva zelenina. Místo příloh zelenina. Místo smažení raději jiné úpravy. Vždy je možné si vybrat lépe.

Uvědomte si, co a proč jíte

Přejídání, kterému se počítáním kalorií snažíte předejít, je důsledkem mnohdy toho, že si neuvědomujeme,  proč jíme. Jíme ze stresu, rychle, ze smutku, ze vzteku, z úzkosti, z nudy, z frustrace. Práce na  zvládání vašich emocí se pak velmi pravděpodobně projeví v tom, že budete jíst méně.

Jezte pestře

Poznávejte nové chutě, nové ingredience. Zkuste vietnamskou, indickou, thajskou, japonskou kuchyni.  Inspirujte se kuchyněmi dalších zemí. Užijte si jídlo, vyhledávejte zajímavosti.

Uvědomte si, že jde o běh na dlouhou trať

Změnit stravování jen na týden nemá smysl.  Dělejte změny, které se vám líbí, a které máte rádi.

Napsat komentář